Volg AbbVie Nederland

Virtual Reality voor postoperatieve pijnbestrijding

Nieuws   •   apr 24, 2018 12:20 CEST

Partner nieuws - Afdeling Anesthesiologie van de Sint Maartenskliniek, een in houding en beweging gespecialiseerde kliniek uit Nijmegen, is gestart met een bijzondere aanvulling voor postoperatieve pijnbestrijding: een virtual reality (VR) bril. In een proefproject werden zes van deze brillen ingezet om de eerste ervaring op te doen met de inzet van VR bij postoperatieve patiënten. Tijdens de proefperiode hebben ongeveer 30 patiënten de VR bril gebruikt en de reacties waren zeer positief. 

Afleiden
Als patiënten na de operatie pijn hebben, is soms enige tijd nodig voor de medicatie zijn maximale werking heeft. Om die tijd te helpen overbruggen, worden de VR brillen ingezet die patiënten direct afleiden van de pijnklachten. Een verpleegkundige van de Acute Pijn Service bezoekt de patiënt na de operatie op de verpleegafdeling. De verpleegkundige geeft een korte uitleg en helpt de patiënt met het opzetten en bedienen van de VR-bril. De patiënt kiest vervolgens uit een reeks virtuele ervaringen die elk ongeveer 15 minuten duren passend bij persoonlijke interesses, zoals het bezoeken van een wereldstad, zwemmen met dolfijnen of een spelletje.

Prachtige ervaring
Bijna alle patiënten in het proefproject gaven aan duidelijk afleiding te ervaren dankzij de VR-bril. Ze vonden het een prachtige ervaring en een veelgehoorde reactie was dat de filmpjes nog wel wat langer mochten duren. Sommige patiënten vonden de VR-bril nog wat zwaar op het hoofd, vooral voor patiënten met nekklachten zou nog een lichtere variant gezocht kunnen worden. Het leren gebruiken van de bril ging vaak bijna vanzelf.

Breder inzetten
De betrokken pijnbehandelaars zijn erg tevreden over de proef met de VR-brillen bij postoperatieve pijnbestrijding en ze gaan er mee door. De komende periode wordt bekeken hoe de VR-brillen nog breder ingezet kunnen worden bij pijnbestrijding en misschien ook daarbuiten, denk bijvoorbeeld aan mensen die te maken hebben met angst voor een behandeling.

Het VR proefproject van de Sint Maartenskliniek is mede mogelijk gemaakt door AbbVie, als onderdeel van het partnerschap tussen beide organisaties.

Lees het volledige bericht op de website van de Sint Maartenskliniek