Volg AbbVie Nederland

Terugkeer naar werk na kanker verdient aandacht

Nieuws   •   apr 18, 2018 13:24 CEST

Sander Veltkamp en Tim Rombouts in gesprek met dagvoorzitter Inge Diepman

Steeds meer mensen overleven kanker. Een fantastische ontwikkeling die ons tegelijkertijd voor nieuwe vragen stelt. Bijvoorbeeld: hoe gaan we om met de late effecten van kanker? Werk(behoud) speelt daarbij een belangrijke rol. Tijdens het 3e Nationale Kankeroverleverschap Symposium op vrijdag 13 april vertelde de werkgroep kanker & werk en drie andere werkgroepen van de Taskforce Cancer Survivorship over hun werkzaamheden. Daarnaast deelde AbbVie best practices vanuit de samenwerking met Fit for Work Nederland.

Mensen met de diagnose kanker horen nog steeds veelal “blijf maar thuis”. Het risico op werkeloosheid voor mensen met/na kanker is 1,4 keer groter t.o.v. gezonde mensen[1] en als het lukt om werk weer te hervatten, kan de inzetbaarheid negatief zijn beïnvloed[2]. “Een van de problemen waar mensen met kanker tegenaan lopen, is het terugkeren in het werkzame leven”, aldus Peter Huigens, bestuursvoorzitter van IKNL, tijdens de opening van het symposium op vrijdag 13 april.
Mensen die meedoen, voelen zich beter en behoeven minder zorg[3]. AbbVie vindt het belangrijk dat mensen met een (chronische) aandoening onderdeel blijven uitmaken van de (werk)maatschappij. Als partner van Fit For Work heeft de organisatie zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor werkbehoud bij mensen met een chronische aandoening.

Best practices vanuit Fit for Work

Tijdens het Kankeroverleverschap Symposium vertellen AbbVie collega’s Sander Veltkamp, Head of Medical Affairs Oncology en Tim Rombouts, Governmental Affairs Manager, over de gerealiseerde successen van de samenwerking met Fit for Work Nederland. Zo lukte het om behoud van werk op te laten nemen in de behandelrichtlijn voor mensen met reumatoïde artritis, werden concrete tools ontwikkeld ter ondersteuning van werkgever en werknemer én het onderwerp stond op de agenda van het EU voorzitterschap in 2016. Tijdens een Europese conferentie, waarin Fit for Work Nederland en de SER samen optrokken, wisten beide organisaties de brug te slaan tussen zorg en sociale zaken. AbbVie was partner van het evenement.

De best practices vanuit de immunologie zet de organisatie nu in voor de oncologie. Ook kankerpatiënten ervaren barrières om aan het werk te blijven of terug te keren. Door late effecten van de ziekte, zoals vermoeidheid en concentratieverlies, zijn er vaak aanpassingen nodig om de eerdere functie weer uit te kunnen oefenen. Onderzoek van de Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder 3600 patiënten laat zien dat het begrip van de werkomgeving met slechts een 5 wordt gewaardeerd door patiënten. De hindernis om terug te keren naar werk is veel hoger dan bij bijvoorbeeld terugkeren naar sociale settings, zoals sport of familie. Deze onderzoeksresultaten werden gepresenteerd tijdens het symposium op vrijdag 13 april door Vivian Engelen van de NFK.

Tijdens het symposium presenteerde AbbVie projecten met het Radboud UMC en het werkveld om aandacht voor werk te vragen in het behandelplan. De komende jaar gaan AbbVie, Fit for Work en de werkgroep kanker&werk deze projecten verder vormgeven samen met enthousiaste deelnemers van het symposium.

Over het Kankeroverleverschap Symposium

Het Kankeroverleverschapsymposium is een jaarlijks event, georganiseerd door Quadia in samenwerking met IKNL, waar professionals op het gebied van ‘cancer survivorship’ en patiënten met elkaar in gesprek gaan over de problematiek die patiënten ervaren tijdens en na het hebben van kanker.

Bronnen

[1] M. D. J. Wolvers et al. Predictors for earlier return to work of cancer patients. J Cancer Surviv, 11 October 2017

[2] de Boer AG, et al. Cancer survivors and unemployment: a meta-analysis and meta-regression. JAMA 2009;301:753–62.

[3] Rasmussen DM, Elverdam B. The meaning of work and working life after cancer: an interview study. Psychooncology. 2008;17: 1232–8.