Volg AbbVie Nederland

AbbVie in immunologie: Een kijkje in een van de labs van AbbVie in Wocester (Massachusetts, USA)

Nieuws   •   jul 05, 2018 09:00 CEST

We blijven zoeken en experimenteren om de volgende grote vooruitgang te ontdekken voor de behandeling van verschillende aandoeningen. Onze pijplijn zit boordevol nieuwe mogelijke behandelingen die deze visie mogelijk tot leven gaan brengen.

Lisa Olson werkt binnen de immunologie aan onderzoek naar geneesmiddelen voor aandoeningen in verschillende ontstekingsgerelateerde ziektegebieden zoals reumatologie, gastro-enterologie, dermatologie en inflammatoire oogziekte.

Iedereen werkt tegenwoordig aan gepersonaliseerde medicijnen. Wat betekent dit voor inflammatoire aandoeningen?

‘In mijn leven heb ik gepersonaliseerde medicijnen in de oncologie zien uitgroeien van een rudimentair concept tot de hoofdrolspeler. Binnen immunologie staat dat nog in de kinderschoenen. Ik stel me een toekomst voor met een diagnostische kit voor de arts om hem te helpen kiezen welke behandeling het best aansluit bij zijn patiënt. Daarbij hoort een pakket geneesmiddelen met daarin verschillende behandelingen waaruit de juiste voor deze specifieke patiënt gekozen kan worden.

Er is veel vraag naar gepersonaliseerde medicijnen voor immuungemedieerde aandoeningen zoals reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn. Bij ongeveer 30 procent van de reumatoïde artritis (RA)-patiënten slaan anti-TNF middelen1 niet aan, waardoor we weten dat hun aandoening anders is. Er is een andere oorzaak, en we moeten uitzoeken welke dat is.


Hoe probeert AbbVie deze oorzaak te ontdekken?

‘AbbVie heeft op het gebied van onderzoek bijvoorbeeld de handen ineengeslagen met negen andere farmaceutische bedrijven, overheidsinstanties en verschillende non-profitorganisaties. Met behulp van weefsel- en bloedmonsteranalyse van mensen met RA en lupus hopen we de verschillen te identificeren tussen de mensen met RA waarbij behandelingen aanslaan en mensen waarbij dit niet het geval is. Ook proberen we de werking van de ziekte beter te begrijpen, zowel bij RA als bij lupus. Het uiteindelijke doel van de samenwerking is om meer nieuwe diagnostische tools en behandelingen voor patiënten te ontwikkelen, en om de ontwikkelkosten- en tijd terug te dringen.

Welke andere strategieën zet AbbVie in om patiënten met deze aandoeningen te helpen?

‘Wij zijn van mening dat voor het daadwerkelijk remmen van ziekteactiviteit bij patiënten gecombineerde behandelingen nodig zijn. Immuungemedieerde aandoeningen kunnen zeer complex zijn en vaak spelen meerdere ziekteprocessen een rol. Waarschijnlijk moeten we dus meerdere processen in het lichaam behandelen om de aandoeningen volledig te bestrijden. Door twee typen werkingsmechanismen te combineren, kan je mogelijk een beter resultaat behalen.

Welke opkomende technologieën verkent AbbVie?

‘We verkennen technologieën zoals het antibody drug conjugate, waarmee we onze behandeling nauwkeuriger kunnen maken. De theorie is dat door een antilichaam te koppelen aan een werkzame stof, deze specifieker actief is in de zieke immuuncellen. We weten bijvoorbeeld al dat steroïden een effectief middel zijn bij de bestrijding van immuungemedieerde aandoeningen, maar hoge doses steroïden worden niet getolereerd. Met een antibody drug conjugate zouden we ons specifiek kunnen richten op de schadelijke cellen. Het antilichaam vindt en betreedt een cel die de ontsteking veroorzaakt, levert het geneesmiddel af en schakelt de cel uit als een lichtknop.

Onze wetenschappers zoeken ook de grenzen op van ons Dual Variable Domain Immunoglobulin (DVD-Ig™)-platform, dat tot doel heeft om het effect van de behandeling te verbeteren door twee antilichamen in één te leveren. Met twee ingrediënten kunnen we mogelijk een dubbelslag slaan bij patiënten: door twee processen aan te pakken waarvan bekend is dat ze een rol spelen bij meerdere ontstekingsaandoeningen.

Wat inspireert jou en je team bij AbbVie?

‘Als ik door de gangen van ons Bioresearch Center in Worcester loop, raak ik geïnspireerd door de verhalen over patiënten van wie hun levens ingrijpend zijn veranderd door onze behandelingen. Met dat in mijn achterhoofd blijven we zoeken en experimenteren om de volgende grote vooruitgang te ontdekken voor de behandeling van verschillende aandoeningen. Onze pijplijn zit boordevol nieuwe mogelijke behandelingen die deze visie mogelijk tot leven gaan brengen.’

  1. Rubbert-Roth, Andrea et al. Treatment options in patients with rheumatoid arthritis failing initial TNF inhibitor therapy: a critical review. Arthritis Res Ther. 2009; 11(Suppl 1): S1 http://doi.org/10.1186/ar2666 http://doi.org/10.1186/ar2666